POKKER, MANN!!! POKÉMON???

Fy flate, min 8-åring har oppdaget Pokemon Go! Ulykken skjedde på besøk hos noen venner. Nå har vi det gående. Pappa må låne ut iPaden, installere, konfigurere. Nå er han nødt til å sette seg inn i hvordan man kaster imaginære baller på små figurer som ikke finnes, for å samle poeng som ikke betyr noe.

Hvorfor jakter vi på imaginære tegneseriefigurer?

Jo, vi er tiltrukket av det som ikke er en del av vår naturlige erfaringsverden. Det er fascinerende å oppdage det som ligger bakenfor hverdagserfaringen. Vi er nysgjerrige! Vi vil vite og vi vil se. Vi vil utforske det ukjente. Det er en dragning mot det utrolige, vår nysgjerrighet pirres av forestillingen om andre dimensjoner, fremmede planeter, usedvanlige kulturer, fjerne galakser, livet på havets bunn eller «Åndenes makt» på TV-Norge.

Verden er full av hvite flekker. Og vi lar oss fascinere.

Skei Grande satte Norge på verdenskartet da hun spilte Pokémon Go under forsvarsdebatten på Stortinget i stedet for å diskutere hvordan man kan jakte på ekte fiender og sikre rikets sikkerhet.

Når Nintendo gjennom datterselskapet Niantic lar oss jakte på de fargerike pocketmonstrene, så er det denne fascinasjonen de spiller på. De lar oss oppleve at det er noe i rommet foran oss, på torvet, eller på Stortinget for den saks skyld, noe som ikke er umiddelbart synlig, men som du kan oppdage og samle på. Noe som er oversanselig, eller ved siden av-sanselig, eller undersanselig, eller hva man skal kalle dette. Her er det noe som befolker mine geografiske koordinater, som beviselig er plantet i rommet, men som vi ikke kan se med det blotte øye. En hemmelig verden: som i eventyrene, som i religionen, som i vitenskapen, som i litteraturen.

Det ukjente pirrer, og svips, dopaminet oversvømmer nucleus accumbens: hva finner jeg rundt neste sving?

Om vi blir vi hektet på å lete etter det ufattelige Higgs-bosonet, eller om vi er hektet på å finne smilefjes i den ikke-sansbare parallelverdenen med de fargerike figurene: vi blir drevet av nøyaktig den samme fascinasjonen.

Mange sære skapelser befolker våre koordinater. Men virkeligheten er avgjort mer overraskende!

Det er bare en liten, dog vesentlig forskjell! Den dagen du står foran St. Peter og skal inn i paradis, eller den dagen du skal puste ditt siste sukk og barnebarna lurer på hva du har oppnådd i livet, så vil du som har samlet på Nintendo-karikaturene måtte rødme og svare: «Jeg kom til level 17 og har 10 stykker Great Balls, 10 Hyper Potion, fem stykker Revive og fem Razz Berry.». Da kommer St. Peter eller barnebarna dine til å heve øyenbryne pinlig berørt og til behendig å skifte tema. Har du derimot jaktet på svar på eksistensielle spørsmål, undret deg og er blitt voksen ansikt til ansikt med problemstillinger omkring meningen med livet, så kommer St. Peter eller barnebarna til å dra frem stolen og ville høre mer. Du er nemlig en kul og reflektert fyr som kan drive handel med talentene dine mens du er i utlandet.

Så, er du en person som ikke vil bruke livet sitt til å øke aksjekursen til Nintendo ved å jakte på kulørte figurer som ikke betyr noe, men trenger noen råd om hvor du kan starte din jakt på noe som angår oss som har havnet i denne jammerdalen, så kan du få noen få tilfeldige tips her:

  • Hvorfor kan tonnevis med nevrovitenskap ikke forklare hvorfor en ansamling av nevroner kan bli bevisst og si til seg selv: ”Hmmm, hvorfor kan nevrovitenskapen ikke forklare hvorfor en ansamling av molekyler kan utvikle bevissthet og spørre seg selv: ”Hmmm, hvorfor kan nevrovitenskapen ikke forklare hvorfor en ansamling av molekyler kan utvikle bevissthet og spørre seg seg selv: ”Hmmm, hvorfor kan nevrovitenskapen ikke …”””
   Oxford-filosofen Thomas Nagel er klar i sin oppfatning om at dagens beundringsverdige vitenskap er på ville veier, og at den vil tvinges til den innsikt at den i sin nåværende form har feilet fordi den ikke har verktøy til å forklare bevissthet. Denne problemstillingen kunne vært en gedigen, reelt eksisterende Pokemon å jakte på! (Jakten kan for eksempel starte her!)
  • Hvorfor oppfører partikler seg enten som bølger eller som klinkekuler ettersom vi har bevissthet om dem eller ikke? ”The measurement chain ends when knowledge of the measurement is registrated by an extra-physical factor” sier kvatefysikeren. Helsikke! Hva er da egentlig materie? Og hva er bevissthet? Å, gosh!!! Extra-physical factor? Hvordan kan det ha seg at bevissthet påvirker materie? Hva kom egentlig først? Bevissthet eller materie? Dette er enda en skummel Mewtwo eller Dragonite å fange, og han ruver rett foran fjeset på oss… (Et sted å starte…)
  • Hvordan kan klinisk døde mennesker fortelle om ute-av-kroppen-opplevelser der de etter gjenoppliving for eksempel kan fortelle om hendelser som skjedde i naborommet mens hjernen var totalt sjaltet ut? Både klinisk forskning og den fortellende litteraturen er fulle av nøkterne beskrivelser som levner liten tvil om at dette er en hardnakket Cloyster å få has på. (Begynn å jakte her…)
  • I verdensrommet er det milliardvis av milliarder med galakser som består av milliarder av solsystemer som ligner på vårt eget solsystem, og som kan ha hatt lignende betingelser for en evolusjon som ligner på vår. Hvorfor har vi da ennå ikke møtt intelligent liv i kosmos? Og hva ville egentlig kunne skje, om vi støtte på en annen evolusjon fra en annen del av kosmos? Denne elefanten i rommet er det noen som har filosofert over allerede. Er vi alene? Hva er intelligent liv og evolusjon? (Morsomme refleksjoner om dette tema…)
  • Digitalteknikken er noen tiår gammel, og regnekapasiteten dobles raskt i faste tidsintervaller. Kunstig intelligens vil forandre livene våre noe helt grunnleggende når denne doblingen av regnekapasiteten skyter logaritmisk fart (ja, slå nå endelig opp «the singularity»), og nanoteknologi vil gjøre det mulig som vi i dag ennå ikke kan forestille oss. Hvilke etiske dilemmaer vil vi støte på? Hvordan vil politikk, krig, overvåking og privatliv arte seg når mektige bedrifter eller regjeringer er i besittelse av midler som overgår dagens NSA ufattelig mange ganger? Dette er en pokemon som burde oppta oss alle. Noen av de klokeste hodene mener mangt om dette. (Les litt mer her…)

Pokker, mann! Gå! Få deg et liv…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s