MÅNELANDINGER ER LETT… MEN KAN VI LAGE SYKLER?

Tenk om bilene var konstruert slik at du får oljesøl på fingrene hver gang du fikler opp bildøra! Tenk om du måtte lappe bilens dekk fem ganger i året… Forestill deg at din Audi var laget på en slik måte som får finbuksa til å sette seg fast i den skitne drivmekanismen hver morgen, eller slik at kjeden hopper av når du gasser på midt i et kryss!

Har du en moderne bil, lapper du aldri dekk! Du sjekker aldri olje! Det er bare ikke nødvendig! Du trykker på en knapp på nøkkelknippet for å låse opp, du blir ikke sølete på vei til jobb, bilen ruster og forfaller ikke hvis den står ute noen netter, og du trenger ikke justere et knirkende gir eller slappe bremser minst én gang i uka…

Hvorfor har sykkelen akkurat den samme, gamle, tafatte konstruksjonen som den har hatt i over hundre år?

Visst har enkelte av oss fått karbonrammer. Og er du villig til å betale firedobbel pris, kan du også få en elmotor.

Bra dette!

Men fremdeles er ikke sykkelen egnet for lettvint forflytning, for enkel transport av varer og barn, den passer ikke i dårlig vær, og den er langt fra pålitelig i drift.

Og dette aksepterer vi som en gitt og udiskutabel naturhendelse?

Bilene våre er blitt superdatamaskiner på hjul, ingeniørkunstverk av den virkelig utsøkte sorten, du kan legge dem i kokende syrebad en hel uke uten at bilradioen begynner å skurre og uten at den elektriske bilsete-varmeren begynner å knirke!

Men sykkel?

Ikke nok med det! Er du et helt alminnelig, sporty, lavtlønnet by- og sykkelmenneske med behov for effektivt å kunne reise mellom jobb, barnehage og Coop Mega, så betaler du full merverdiavgift på prisen av ditt kjøretøy, mens den overvektige olje-direktøren har hundretusener i prisavslag i form av merverdiavgift-fritak ved kjøp av sin Tesla som forårsaker svevestøv, CO2-utslipp og bilkøer på motorveien, samt haugevis med hjerteinfarkter i folkehelsestatistikken.

Hvor er logikken?

Vi har teknologien! I dag er vi i stand til å sitte tilbakelent i Nevada-ørkenen mens vi bomber fjernstyrt et valgfritt bryllupsfølge i Afghanistan. Vi kan utrydde mesteparten av jordens insekter med de mest sofistikerte kjemiske forbindelsene og endatil tjene penger på dette. Vi finner plass i statsbudsjettet til å kjøpe 52 av verdens smukkeste bombefly som noen gang er tenkt ut av mennesker.

Vi har fikset en månelanding! Men sykler?

Gi meg en fredelig, intelligent og moderne sykkel!

Bare en sykkel!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s