HVA MENER STATENS STRÅLEVERN EGENTLIG?

All stråling fra mobile enheter er «helt ufarlig», fastslås det med absolutt sikkerhet i en fargerik reklamesnutt på Facebook-sidene til Statens strålevern.

Graver man imidlertid dypere på Statens strålevern sine nettsider, finner man «Exposure from mobile phones, base stations and wireless networks – A statement by the Nordic radiation safety authorities« som sier det motsatte: I tillegg til en rekke anbefalinger om hvordan vi kan beskytte oss mot unødvendig elektromagnetisk påvirkning, finner vi der en offisiell uttalelse om at det ikke finnes langtidsstudier som kan bekrefte påstanden om at eksponering til elektromagnetiske frekvenser (EMF) er uten negativ biologisk effekt. Negative biologiske virkninger fra slik stråling vil man ikke kunne si noe sikkert om «før om noen tiår», står det i denne erklæringen.

I likhet med verdens helseorganisasjon (WHO) som på bakgrunn i studier fra 13 land har valgt å erklære EMF av typen vi kjenner fra mobiler og trådløse nett som «mulig karsinogen» (Group 2B), innrømmer altså Statens strålevern at eksponering fra denne strålingen likevel kan gi grunn til bekymring. Også Europarådet maner medlemslandene til å ta «alle mulige forhåndsregler for å redusere befolkningens eksponering fra mobiler, og spesielt med tanke på barns og unge menneskers eksponering til radiobølger, fordi disse ser ut til å være ekstra utsatt».

At alle mobilprodusenter garderer seg juridisk med noe småskrift i sine bruksanvisninger som sier at mobilen må holdes noen centimeter fra kroppen under bruk, viser at ingen seriøse aktører tør å uttale seg like skråsikkert om at EMF garantert ikke har noen negativ biologisk effekt, som den animerte reklamen på Facebook-sidene til etaten som har strålevern i sitt navn.

Spørsmålet er da om Statens strålevern sin reklameavdeling taler mot bedre viten. Eller om Statens strålevern farer med villedende floskler overfor publikum, og bevisst gjemmer den offisielle bekymringen, av grunner som vi bare kan gjette oss til. Det er nå en gang en logisk umulighet at én og samme ting kan være både garantert «helt uskadelig» og på samme tid «mulig karsinogen». Det ene utelukker det andre, og denne motsigelsen er oppsiktsvekkende når den kommer fra landets skattefinansierte fagmyndighet på stråling som påberoper seg autoritet, uavhengighet og vitenskapelig korrekthet.

En kommentar om “HVA MENER STATENS STRÅLEVERN EGENTLIG?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s