NORWAY FIRST! NOOORWAY FIRST!

Fjøsbok, april 2018:

En Høyre-politiker som er bekymret for at grønn politikk kan ta fra ham goder og bekvemmeligheter, stiller Torfinn Ingeborgrud fra MDG til veggs:

«Hvilke konsekvenser har adekvat klimapolitikk for vår velstand?»

Vår gode mann fra skattelette-for-de-rike-partiet definerte ikke hvem sin velstand han hadde i tankene. Vår velstand her på Eiganes i Stavanger? Norsk velstand generelt? Middelklassens velstand eller rikingenes velstand? Eller, gud forby, velstanden til alle menneskene som lever og strever på denne kloden?

Hvem er altså «vi»?

Det er nærliggende å anta at vår mann fra det blå partiet sikter til at vår norske velstand er truet av bærekraftig politikk.

Men går det an å betrakte vår velstand isolert fra resten av verden?

Vi kunne aldri hatt råd til våre Teslaer, våre oppvarmede villaer på Eiganes og en ny iPhone annet hvert år, om vi betalte en rettferdig pris for våre varer. Om vi i den vestlige verden ikke hadde latt barn i Asia sy våre klær i fabrikkbygninger som raser sammen og uten rett til å organisere seg, eller om vi lot være å akseptere at barn i Kongo risikerer sine liv for å grave frem koltan til våre dibbedutter, så hadde buksa eller iPhonen kostet skjorta! Og om vi ikke holdt ufrivillig sjøfarende Filippinere som slaver i handelsflåten, om vi ikke lot underbetalte Kinesere filetere fisken vår, eller om vi ikke tillot helseskadelige grenseverdier i oppdrettslaks, eller om vi krevde at våre dagligvarer ikke skal føre til rasering av regnskogen osv, osv, hvor langt hadde vi kommet med vår månedslønn da?

kleider

Hadde vi ikke gitt blaffen i en anstendig fordeling av godene, hadde vi oppdaget at prisen for en rettferdig vare som ikke skader helse og miljø, og som samtidig garanterer velstand i alle ledd, måtte prisen på våre varer være adskillig høyere enn den som vi betaler i dag.

koltan2

For ikke å snakke om kostnaden for alle gullstolene som vi kommer til å trenge for å bære klimaflyktningene inn i vårt land, hvis vi ikke begynner å se klima og forbruk i sammenheng! Prisene på varene i en rettferdig og bærekraftig verden bør selvsagt gjenspeile alle kostnadene disse varene medfører på veien.

Det som fra Høyres side kalles vår velstand forutsetter at vi ikke anerkjenner retten til et anstendig utkomme for de menneskene som ikke er oss, og at vi verdsetter et norsk menneskeliv høyere enn andre.

Klimaspørsmålet løses ikke med Excel! Klimaproblemet ligger mellom ørene våre: det er holdningene som henger igjen fra sjimpanse-stadiet, og som fører til nasjonalisme, kort tanke-horisont, råskap, og til den fantastiske troen på «that the nastiest motives of the nastiest men somehow or other work for the best results in the best of all possible worlds» (John Maynard Keynes forklarer kapitalismen).

1403418782cidgtgmb_akash_angels_in_hell_05

 

De arkaiske holdningene våre er de samme som de alltid har vært. Men slagordene kan variere litt fra epoke til epoke når man vil forskjønne at man tenker med albuene: «America first!» kan det for eksempel hete. Eller «Guds utvalgte folk.», eller «Ein Volk, ein Reich, ein Führer.»

Eller som det så herlig formuleres i Høyre når man ønsker å få folk til å tro at grønn politikk og renspikka egoisme fint lar seg forene, bare vi stemmer på Erna: «Høyre er partiet som skal sørge for at utslippene skal gå ytterligere ned og at veksten går opp, og at det kan skapes flere jobber.» (Solberg)

2C11F95200000578-0-image-a-22_1441711051085

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s