SAURON I TRUMP-TÅRNET

Dette er den mest oversette skandalen i forrige uke: De hemmelige tjenestene i Five-Eyes-alliansen prøver å tvinge teknologibransjen til å åpne enhver digital kommunikasjon for dem. Og dette skjer under Trump.

Dette bidraget er publisert 9.9.2018 av
Christian Stöcker som er gjesteskribent
for det tyske magasinet
Der Spiegel, og det
er oversatt komplett uten velvillig tillatelse
.

 

Hvilke behagelige tider var det ikke den gangen da Edward Snowden entret verdensscenen og opplyste oss om det skremmende omfanget som overvåkningen gjennom de hemmelige Five-Eyes-tjenestene hadde vokst seg til? Presidenten het Barack Obama, og tanken på at Donald Trump en gang ville kunne overta statslederrollen fungerte i beste fall som en vits, Storbritannia var et stabilt medlem av EU, ordet «flyktningkrise» fantes ikke, og i regjeringen var det ikke høyreradikale.

Absolutt ingenting har forandret seg når det gjelder overvåking siden Snowden overrasket oss med sine første avsløringer. Vi kan ta det for gitt at det britiske GCHQ i Bude, Cornwall, fremdeles lagrer den transatlantiske internettrafikken dag inn og dag ut. Fremdeles, og sannsynligvis mer enn før, knekker de hemmelige tjenestene fra USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand – nemlig de såkalte «Five-Eyes» – krypterte internettforbindelser rutinemessig, uten viten og uten uten klagemulighet fra de overvåkedes side.

 

«Drepe folk»

Fremdeles svekkes krypteringsstandarder, fremdeles oppdages og forties sikkerhetshull, fremdeles blir det bygget inn bakdører, fremdeles undergraves nettsikkerheten for å utvide sikkerhetstjenestenes makt.

Fremdeles blir mobiltelefoner gjort om til avlyttingsinstrumenter, internet- og teleselskaper blir korrumpert, og gigantiske mengder av metadata fra all verdens digital kommunikasjon på kryss og tvers over hele planeten blir lagret og systematisert. Blant annet blir dette gjort for å «drepe folk» på basis av slike innsamlinger som den daværende NSA- og CIA-sjef James Hayden en gang nonsjalant fortalte. Som regel skjer drapene ved hjelp av droner og missiler, og ofte med mange uskyldige ofre.

I dag sender de aller fleste fremdeles mailene sine ukryptert, noe som gir alle hemmelige Five-Eyes-tjenester og internettilbydere adgang til å lese alt de kommuniserer.

Alt dette skjer i hemmelighet, og det skjer på tross av at alle for lengst har hørt om dette.

Hemmelig frem til nå.

 

Trusselbrev fra Australia

En ting har endret seg: Kommunikasjonen via direktemeldinger over internett er i dag som regel kryptert fra sender til mottaker. Dette innebærer for eksempel at NSA ikke uten videre kan koble seg imellom og lese samtalene. Da nytter det heller ikke lenger for de hemmelige tjenestene å lagre trafikken og grave i denne med data mining-systemer som US-institusjoner har gjort i årevis med annen lagret internet-kommunikasjon.

Direktemeldingstjenester som Signal, Threema, iMessage og nå også WhatsApp, gir brukerne tilbake noe av den privatsfæren som tidligere en gang var en selvfølge. For heller ikke i hine dager ble alle brev rutinemessig åpnet, skannet og automatisk gjennomsøkt etter ord og vendinger som kunne virke mistenkelige.

 

Oppsiktsvekkende frekkhet

De siste årenes fravær av reaksjon på Snowdens avsløringer har gjort de hemmelige tjenestene tøffere i trynet. På andre måter kan man i alle fall ikke forstå de siste ukenes viktigste nyhet. I en offentlig melding truer de hemmelige tjeneste i Five-Eyes «tilbyderne av informasjons- og kommunikasjonsteknologi» skamløst på følgende vis: Dersom man ikke bygger inn bakdører i alle krypteringsalgoritmer til bruk av spionalliansen, så kommer man til å svare med «tekniske reaksjoner, straffeforfølgelse, juridiske og andre tiltak».

Morsomt nok brukes her alltid uttrykket «lawfully obtained data». Men kan man si noe med absolutt sikkerhet, så er det at Five-Eyes-tjenestene ikke bryr seg om lov og rett  – i alle fall ikke om lovene og retten til andre.

 

Null skam

Det finnes ikke noe rettslig grunnlag som skulle kunne gi NSA eller britiske GCHQ selvskreven tilgang til all privat kommunikasjon av norske eller andre europeiske statsborgere, uten rettskjennelse. Men hele elleve ganger forekommer begrepet «lawful» i det nevnte trusselbrevet til Facebook, Apple og alle de andre. For de hemmelige spiontjeneste har mistet alle rester av skam og sjenanse i så måte.

La oss vende tilbake til de salige tidene med de første Snowden-avsløringene. Som sagt: Presidenten het den gang Obama. Heller ikke han så åpenbart noen grunn til å beskjære de hemmelige tjenestenes enorme maktfylde. Immellomtiden har Donald Trump blitt US-president. Til alles fordel har han klart å ødelegge presidentens gode for hold til de hemmelige tjenestene og FBI, og blir ikke trøtt av å pleie den gjensidige overfølsomheten, ukontrollert som han er.

 

Globalt, totalt – dog ikke for terrorister!

Hva ville skjedd om alt ble annerledes? Forestill deg en verden – og det er ikke lenger utenkelig – der en president som Trump er ved makten i USA og dominerer Five-Eyes-alliansen, og virkelig tar i bruk maktinstrumentet som denne alliansen er?

Ønsker vi virkelig å tillate at disse fem statene får privilegiet til, helt offisielt og uten innsigelser, å gjøre all verdens kommunikasjon på hele planeten leselig for seg selv? Uten kontroll? Søkbart og tilrettelagt for å utnytte all kommunikasjonen ved hjelp av all verdens metoder som nå er i ferd med å vokse frem i form av maskinlæring? Kan vi tillate et globalt, totalt overvåkningssystem som vi ikke kan gjemme oss for, som er tilrettelagt for å oppfylle hvert ønske en leder som Trump måtte ytre? Saurons alt-seende øye – men denne gang i Trump Tower?

Det trengs ikke mye, før dette globale «1984» er en realitet. Det trengs bare en president som er like hevngjerrig, hensynsløs og manipulerende som Trump – og litt mindre inkompetent.

Det er klart: det ville fremdeles være mulig å omgå et slikt allmektighets-maskineri. Ikke alle app-utviklere lever nemlig i land der Five-Eyes-institusjonene uten videre kan benytte seg av domstoler og politi. Terrorister og kriminelle vil selvfølgelig finne nye metoder for kryptert kommunikasjon. Og da ville det det bli virkelighet, det som krypterings-pioneren Philip Zimmerman uttalte: «Når privatsfæren erklæres for å være illegal, har bare kriminelle en privatsfære.»

Det ville være klokt av våre regjeringer å gjøre alt de kan for å redde oss fra allmektighets-kravet fra alliansen hvis sjef nå for tiden heter Trump.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s