FASCISTENES VÅTE DRØM?

Hva skjer når facebook skanner våre innlegg og utestenger brukerne etter kriterier og algoritmer som vi hverken kan gjennomskue eller klage på? Jeg ble utestengt fra facebook gjentatte ganger for brudd på facebook-standardene fordi jeg delte disse sakene:

COVID-19?

Jeg ble utestengt etter å ha delt en artikkel fra The Independent. Her problematiserte The Independent virkningene som en pandemi har på global økonomi. Detaljene kan sikkert diskuteres, men det er ikke forbudt for en avis å drøfte et slik tema – men å dele artikkelen bryter med facebook-standarden for spam:

CHELSEA MANNING?

En av våre edleste varslere forsvarer vår rett til informasjon om internasjonale krigsforbrytelser: hun nekter å vitne mot Julian Assagne og risikerer derfor livslange fengselsstraffer. De som vet hvilket helvete amerikanske torturfengsler pleier å være, skjønner gjerne at hun forleden dag prøvde å ta sitt eget liv. Men å dele nyheten om Chelsea Mannings selvmordsforsøk førte for mitt vedkommende til utestengning fra facebook:

VITAMINER OG INFLUENSA?

Jeg vokste opp i en tid før legevitenskapen utelukkende hadde å tilby en sprøyte, en pille eller et annet preparat fra et multinasjonalt konsern på ethvert helseproblem, og som barn hørte en del om solens virkning på kroppens vitamin-balanse. I disse dager drøfter også www.forskning.no den samme kunnskapen fra den samme kilden og med de samme illustrasjonene. Men min facebook-konto ble stengt da jeg delte artikkelen:

VERDENSKJENTE FOTOREPORTASJER?

Berømte Carol Beckwith har arbeidet for blant annet National Geographic, The Observer, Time, Vogue. Hun imponerer spesielt med sine reportasjer fra stammer i Sudan. Det våre amerikanske Zuckermänner ikke har fått med seg, det er at man under Afrikas sol ofte ikke trenger så mye klær. Fotoreportasjen ble dermed svartelistet med begrunnelse i at den «bryter facebook-standardene om nakenhet eller seksuell aktivitet»:

Også andre facebook-bekjentskaper er i disse dager blitt utsatt for sensur med begrunnelse i at innleggene bryter med facebook-standarden. Alle disse har til felles at de ikke harmonerer med offisielle mainstream-tankesett. Facebook opptrer dermed som en overivrig, global faktasjekker, og gjør refleksjoner som bryter med gjengse oppfatninger og myndighetenes favoriserte forenklinger usynlige.

FACEBOOK-STANDARDEN

Det kan selvfølgelig være berettiget å fjerne innhold som bryter med lover og regler.

Men Zuckerberg er jo ellers ikke prippen! Facebook tillater for eksempel høyreradikale voldsmenn til uhemmet å reklamere for sine fascistiske holdninger:

Og splitternakne hasjrøykere, samt prostitusjon, er absolutt innenfor:

Etter facebook-skandelen rundt Cambridge Analytica og facebook-eksperimentene med å manipulere følelser, er det ingen overraskelse at facebook fortsatt arbeider med å styre befolkningens virkelighetsoppfatning i retning av amerikansk populisme.

Facebook er dermed gefundenes Fressen for alle som vil påvirke massene.

En viss mann med bart, ville ha hatt sin fryd… I stedet for å ta seg bryet med å tale til massene i store idrettsanlegg, eller kringkaste sine ideer via de brune Volksempfänger-radioene som tyske familier samlet seg rundt om kveldene på 30-tallet, kunne han i dag bare ha fomlet litt med parameterne i facebook sine faktasjekker-filtre og gjort hele verdens sosiale nettverk om til et eneste stort ekkokammer: I dag hater vi jødene bittelitegranne, i morgen forsvinner alle kritiske debatter om myndighetenes håndtering av pandemien, og hvorfor ikke skape litt stemning for et lite regjeringsskifte her og der? Litt mer EU-entusiasme kanskje? Eller få oss til å like tanken på en liten krig?

Den alltid så forutseende samfunnskritikeren Rudolf Steiner beskrev i 1919 det «oppståtte skille mellom moral og rett, mellom moral og juss, som den nyere tekniske og økonomiske utviklingen, og den nyere kapitalismen» fremskynder ved å «støte den moralske vurderingen ut i en privat sfære, slik at den maktesløst bare kan brukes til skjønne talemåter uten kraft i det ytre liv.» (Steiner, Rudolf, Soziale Zukunft, GA 332a)

Vi som i vår barnetro mente at lover og jussen skulle markere rammen for en moralsk standard, har nå våknet til en verden der internasjonale selskaper er løst fra forpliktelsen til å innordne seg demokratiske prosesser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s